Najważniejszym problemem związanym z wodą kranową jest jej
twardość. Pod tym pojęciem kryje się zagęszczenie minerałów w jej składzie. Im
twardsza woda, tym więcej znajduje się w niej związków mineralnych, które
uwidaczniają się w postaci osadu z kamienia na sprzętach AGD. Twarda woda
wpływa z resztą destruktywnie na czajniki, pralki i zmywarki. Aby chronić je
przed przedwczesnym zakończeniem powinno stosować się środki usuwające kamień. Oto szczegóły całego procesu zmiękczania wody: http://wlkp24.info/aktualnosci/15048,-rzeczy-o-ktorych-musisz-wiedziec-przed-zakupem-zmiekczacza-wody.html
No dobrze, a co z przeciwdziałaniem twardej wodzie, którą
spożywamy podczas picia gorących napojów lub posiłków? Najprostszym sposobem
jest zainwestowanie w filtry do wody. W swojej najprostszej formie mają one
postać dzbanków z wymiennym wkładem zawierającym aktywny węgiel, który zgarnia
wszelkie szkodliwe substancje podczas filtrowania.
To dużo bardziej ekonomiczne rozwiązanie w przeciwieństwie
do gotowania wody butelkowanej, która jest zazwyczaj droższa od popularnej
kranówki. Filtry są rozwiązaniem mobilnym, można je bowiem zabrać ze sobą
wszędzie, do pracy czy na wyjazd.
Uzdatnianie wody pitnej jeszcze nigdy nie było tak proste.
Zalety spożywania odfiltrowanej wody można odczuć już praktycznie od początku
jej oczyszczania.
Komentarze
Prześlij komentarz